Podrška domaće farmaceutske industrije ZADA Pharmaceuticals Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

 

ZADA Pharmaceuticals je domaća, bosanskohercegovačka kompanija koja se bavi proizvodnjom i kontrolom kvaliteta lijekova i dodataka prehrani. Od svog osnivanja i puštanja prvih lijekova na tržište Bosne i Hercegovine, ova domaća farmaceutska kompanija, smještena u neposrednoj blizini Tuzle, pružala je i punu podršku Farmaceutskom fakultetu za afirmiranje farmaceutske struke i nauke. Zaposlenici ove kompanije su aktivno učestvovali u izvođenju laboratorijskih vježbi na Farmaceutskom fakultetu, a jedan dio vježbi se realizovao i u samim prostorijama ove prestižne kompanije. Pored navedenog, ZADA Pharmaceuticals je uvijek nesebično pružala podršku našim studentima III ciklusa (doktorskog) studija donirajući im pojedine reagense i omogućavajući im da dijelove svojih disertacija odrade u njihovim laboratorijama.

Dana 17.03.2022. godine, menadžment ZADA Pharmaceuticals ugostio je dekana Farmaceutskog fakulteta dr sci. Adaletu Softić i Voditelja trećeg ciklusa studija dr sci. Maidu Šljivić Husejnović. Tom prilikom podsjetili smo se višegodišnje saradnje ove dvije institucije, te naglasili značaj međusobne podrške u predstojećem periodu. Direktorica kvalitete u  ZADA Pharmaceuticals, mr. sci. ph. Alma Salkić, spec. i Rukovodilac sektora Kontrola kvaliteta mr ph. Amra Butković, spec. su predstavnicama Farmaceutskog fakulteta predstavile najveća dostignuća ove kompanije, te smo zajednički obišle prostorije i laboratorije Sektora za kontrolu kvaliteta. Tom prilikom uvjerili smo se da se u potpunosti pridržavaju principa dobre proizvodne prakse (GMP) za lijekove, kao i da raspolažu savremenim i softiciranim uređajima za kontrolu kvaliteta polaznih sirovina, međuprodukata i gotovih proizvoda. Sa ponosom su nam naglasili da njihovi proizvodi nikada nisu dobili negativan (crveni) nalaz za kvalitet lijeka od strane državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Pored zadovoljavanja potreba vlastitog, domaćeg tržišta, svoju budućnost vide i na inostranom tržištu, što im je omogućila i eksterna evaluacija njihovog kvaliteta i dobijanje EU GMP  certifikata. Predstavnice Farmaceutskog fakulteta uočile su veliki značaj nastavka uspješne saradnje, te će se u narednom periodu raditi na potpisivanju i implementaciji ugovora o međusobonoj saradnji, čime bi studenti Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, renomiranu farmaceutsku industriju dobili kao nastavnu bazu.

Ovom prilikom zahvaljujemo se menadžmentu ZADA Pharmaceuticals na upriličenom sastanku i mogućnostima koje pružaju našim studentima integrisanog I i II ciklusa studija, našim doktorantima, ali i uposlenicima Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.