Alumni Farmaceutskog fakulteta Dr sc. ph. Maida Šljivić Husejnović

Da Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli pruža široke mogućnosti zaposlenja, ali i akademskog i naučnog napredovanja potvrđuje i naš sljedeći alumni.
 
Danas vam s ponosom predstavljamo našu docenticu Dr sc. ph. Maidu Šljivić Husejnović.
Dr sc. ph. Maida Šljivić Husejnović, docent – rođena je 02.10.1985. godine u Tuzli. Nakon završetka osnovne škole, gdje je proglašena najboljim učenikom, učenikom generacije, svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Gimnaziji „Meša Selimović“ u Tuzli, gdje takođe ostvaruje odlične rezultate. Godine 2004. upisuje integrisani I i II ciklus studija na novootvorenom Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Diplomirala je 2009. godine, kao dio prve generacije studenata ovog fakulteta i stiče stručno zvanje magistar farmacije. Godine 2013. upisuje III ciklus studija (doktorski studij) na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koji uspješno završava 2018. godine sa prosječnom ocjenom tokom studija 9,16 i odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Probabilistička procjena rizika po zdravlje ljudi usljed izloženosti teškim metalima“ ,te time stiče naučno zvanje i akademsku titulu doktora farmaceutskih nauka.
Pripravnički staž odrađuje u veledrogeriji Tuzlafarm, a nakon polaganja stručnog ispita za magistre farmacije pri Federalnom ministarstvu zdravstva i dobijanja licence za samostalan rad, radni odnos nastavlja kroz apotekarske djelatnosti kao rukovodilac apoteka „Europharm-Edal“ Tuzla, a potom i „Biopharm“ Živinice. Pedagoške kompetencije stiče kroz polaganje instruktivnih modula pedagoško-psihološko-metodičko-didaktičke grupe predmeta na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Polaganjem stručnog ispita za samostalan rad u obrazovanju stiče i stručno zvanje profesora farmaceutske grupe predmeta, te u tom svojstvu biva zaposlena u MS Hemijskoj školi Tuzla. Od pete godine studija, Maida je kao jedan od najboljih studenata svoje generacije uključena u realizaciju laboratorijskih vježbi na Farmaceutskom fakultetu u svojstvu studenta demonstratora, a po završetku studija u svojstvu stručnjaka iz prakse, a potom i izabranog asistenta.
Od 2014. godine zaposlena je na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli. Tokom 2016. i 2017. godine kao mladi naučnik/doktorant boravila je na Univerzitetu u Novoj Gorici, Slovenija u okviru bilateralnog naučno-istraživačkog projekta. Eksperimentalni dio doktorske disertacije odradila je na matičnom Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Institutu za tehnologiju mesa Beograd, Srbija, Laboratoriji za istraživanje okoliša na Univerzitetu u Novoj Gorici, Slovenija i Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli pod mentorstvom prof. dr. Biljane Antonijević. Naučno-istraživački i stručni rad Maide Šljivić Husejnović ogleda se u broju i kvalitetu publikovanih radova na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Objavila je ukupno 19 publikacija, autor/koautor je tri naučno-stručne knjige/udžbenika,te je voditelj tri projekta od javno-zdravstvenog značaja. Osim navedenog, učestvovala je i u realizaciji četiri naučno-istraživačka projekta. Također ,član je projektnog tima ERASMUS+ projekta „Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina (IQ Pharm)“. Član je uredništva i recenzent nekoliko međunarodnih časopisa. Jedan je od osnivača i zamjenica predsjednice Upravnog odbora udruženja „Štit“ Tuzla.
Trenutno je zaposlena na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuli gdje obavlja poslove Voditelja III ciklusa (doktorskog) studija i poslove odgovornog nastavnika na predmetima u okviru uže naučne oblasti “Farmaceutska analitika”.
Aktivno govori, čita i piše engleski i njemački jezik. Udata, majka dvoje djece.