Alumni Farmaceutskog fakulteta dr.sci. Merima Ibišević

Da Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli pruža široke mogućnosti zaposlenja, ali i akademskog i naučnog napredovanja potvrđuje i naš sljedeći alumni.
 
Danas vam s ponosom predstavljamo našu docenticu dr.sci. Merimu Ibišević

Doc. dr sci. Merima Ibišević, rođ. Avdić, rođena je 30.07.1988. godine u Tuzli. Osnovnu školu i Gimnaziju „Meša Selimović“ završila je u Tuzli sa odličnim uspjehom iz svih predmeta i diplomom o posebno postignutim rezultatima tokom školovanja. Farmaceutski fakultet upisala je u Tuzli 2007. godine, a diplomirala u julu 2012. godine odbranom diplomskog rada iz Biohemije pod nazivom „Bolesti bubrega i neproteinska nitrogen jedinjenja“. Prosjek ocjena tokom dodiplomskog studija iznosio je 8,71.

            Tokom studija bila je stipendista farmaceutske kompanije Bosnalijek d.o.o. Sarajevo, a stručni ispit za magistre farmacije pri Federalnom ministarstvu zdravstva položila je u januaru 2013. godine. U periodu od 2012. – 2014. godine radi kao magistar farmacije – rukovodilac ogranka Lukavac, PZU Apoteke Ibn Sina.

U januaru 2013. godine izabrana je u zvanje asistenta na užoj naučnoj oblasti „Farmaceutska tehnologija“ na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Treći ciklus studija – doktorski studij upisuje 2013. godine, te završava sve ispitne aktivnosti sa prosječnom ocjenom 9,33.

 U septembru 2016. godine odbranila je i projekat doktorske disertacije pod nazivom “Formulacija, karakterizacija i in vitro evaluacija vagitorija sa liposomski inkapsuliranim eteričnim uljem marokanskog origana Origanum compactum (L.) Lamiaceae”.
Pedagoške kompetencije stiče kroz polaganje instruktivnih modula pedagoško-psihološko-metodičko-didaktičke grupe predmeta na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u junu 2014. godine.

U martu 2018. godine izabrana je u zvanje višeg asistenta za užu naučnu oblast „Farmaceutska tehnologija“. Doktorsku disertaciju odbranila je 29.10.2020. godine, a 22.09.2021. izabrana je u zvanje docenta.

Od decembra 2014. godine Merima Ibišević je u radnom odnosu na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Dakle od 2013. godine do danas aktivno učestvuje u izvođenju vježbi sa studentima. Objavila je ukupno 14 publikacija, a rezultati doktorske disertacije su objavljeni i kao poglavlje u Monografiji međunarodnog karaktera, renomiranog izdavača Nova Science Publishers iz Amerike pod nazivom „Liposome Encapsulation of Origanum compactum Essential Oil as the Active Ingredient: Assuring the Drug Effect”. 

Kao mladi istraživač učesnik je projekta odobrenog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u 2018. godini pod nazivom „Osjetljivost različitih genotipova beta – laktamaza producirajućih sojeva Klebsiella pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa na eterična ulja“. Također je učesnik Erasmus+ projekta „Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina (IQ Pharm).“

Aktivno govori engleski jezik, a služi se njemačkim jezikom.

Udata je i majka dvije kćerke.