Alumni Farmaceutskog fakulteta – Sabina Bećirović

Rođena u Tuzli 1985. godine, udata, majka jednog djeteta. U Tuzli završava osnovnu i srednju školu, a potom školske 2004/05 upisuje Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli. Uspješno diplomirala 2009 godine iz oblasti Kontrole lijekova pod mentorstvom prof. Mire Zečević, na području ispitivanja srodnih supstanci glibenklamida u glibenklamid tabletama.
Prvi radni odnos zasniva u veledrogeriji Tuzlafarm d.o.o. Tuzla 2009., i to na poziciji Odgovorne osobe za stavljanje lijeka u promet u postupku zastupanja stranih proizvođača na teritoriji Bosne i Hercegovine. 2010. godine upisuje specijalizaciju na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na modulu Farmakoekonomika i farmaceutska legislativa. Uspješno završena specijalizacija 2013.godine uz odbranjen specijalistički rad pod mentorstvom prof. Genke Petrove, redovnog profesora Univerziteta u Sofiji. Nakon specijalizacije nastavlja usvršavanje u ovoj oblasti. Prelazi u kompaniju Alvogen Pharma d.o.o. (sada preimenovanu u Zentiva Pharma) na poziciju Scientific Affairs Manager i upisuje doktorski studij na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu 2014.godine.
Fokus istraživanja za doktorsku disertaciju odnosi se na oblast socijalne farmacije i pronalaženja opšte prihvatljivog rješenja za problematiku javnog zdravstva kao i snabdjevanja lijekova koji se izdaju na teret zavoda zdravstvenog osiguranja prema uzoru na razvijene zemlje svijeta. Uspješno je pohađala više specijalističkih obuka i edukacija iz oblasti regulative lijekova.
Autor je i ko-autor više stručnih radova iz oblasti farmakoekonomike i farmaceutske legilsative, izdvojeno:
– Mujkić S., Marinković V., Critical Appraisal of Reimbursement List in Bosnia and Herzegovina, Frointiers in Pharmacology, 2017; 8:129.
Saopštenja sa međunarodnih skupova štampana u izvodu:
– Mujkić S., Vojinović T., Smajović A., In Silico modeli za predviđanje apsorpcije, distribucije, metabolizma, eliminacije i toksičnosti lijekova, Prva Konferencija medicinskog i biološkog inžinjerstva u BiH, Sarajevo, mart 2015., CMBEBIH poster prezentacija.
– Smajović A., Škrbo A., Mujkić S., Haseljić N, Dobrača A., Turalić D., Dizajniranje lijekova-primjena softverskih paketa, III Kongres farmaceuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem, Sarajevo, Pharmaceutical Society of Federation of Bosnia and Herzegovina, 2015: 160.