25.09. Svjetski dan farmaceuta

 

Farmaceutski fakultet u Tuzli je renomirani fakultet zdravstvenog usmjerenja, koji kontinuirano radi na promociji zdravlja, zdravih životnih navika i vrši stručno osposobljavanje Magistara farmacije koji su prioritetno u službi očuvanja zdravlja stanovništva. Za svojih 14 godina postojanja Farmaceutski fakultet u Tuzli može se s ponosom pohvaliti  sa preko 1000 stručnjaka iz oblasti Farmacije koji su svoje stručno  znanje stekli upravo kod nas. Pored toga Farmaceutski fakultet akcenat stavlja i na promociju Farmaceutskih nauka te smo i na tom polju među vodećim Farmaceutskim fakultetima u regionu. 

Svake godine zaposlenici Farmaceutskog fakulteta, završeni Magistri farmacije, zajedno sa studentima Farmaceutskog fakulteta u Tuzli obilježavaju 25. septembar kao Svjetski dan farmaceuta. 

Svjetski dan farmaceuta širom svijeta obilježava preko 4 miliona farmaceuta i naučnika iz oblasti farmacije. Ove godine farmaceuti su suočeni sa posebnim izazovima koje je sa sobom donijela pandemija COVID-19. U tom kontekstu farmaceutski stručnjaci intenzivno rade na razvijanju i promociji imunizacije protiv do sada nepoznatog virusa. Početak pandemije COVID-19 je svugdje u svijetu obilježen uvođenjem mjera u pogledu ograničenosti kretanja, rada i kontakata, dok su jedino farmaceuti hrabro i u punom obimu  obavljali svoju primarnu djelatnost, što znači da su pacijenti i dalje mogli zatražiti savjet preko receptura. S tim u vezi želimo Vas pozvati da zajedno sa nama ove godine promovišemo farmaceutsku nauku koja predstavlja jedan od najjačih stubova zdravog i modernog društva današnjice.