77. godišnja Skupština Svjetske zdravstvene organizacije (WHA77)

U periodu od 26.05. – 01.06. 2024., docentica Esmeralda Dautović je, kao član zvanične delegacije Internacionalne Farmaceutske federacije (FIP), učestvovala na 77. godišnjoj Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHA77), koja je održana u Ženevi.

Zvaničnu delegaciju FIP-a su pored njihovih dužnosnika i osoblja činili i predstavnici organizacija članica iz: Bosne i Hercegovine, Demokratske Republike Kongo, Irske, Jordana, Libana, Malezije, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Delegacija je za vrijeme trajanja WHA77 na samoj Skupštini, ali i brojnim pratećim događajima zagovarala značaj farmaceutske profesije u nekoliko područja, kao što su: nezarazne bolesti, imunizacija, antimikrobna otpornost i socijalne determinante zdravlja. Delegacija FIP-a je za vrijeme trajanja Skupštine promovirala i svoju novu globalnu kampanju “Misli na zdravlje, misli na farmaciju”

Saznajte više o ovoj novoj globalnoj kampanji FIP-a  https://www.fip.org/think-health-think-pharmacy.

Tema ovogodišnje Skupštine je ‘Svi za zdravlje, zdravlje za sve’, naglašavajući važnost zajedničkih napora za poboljšanje zdravstvenih ishoda širom svijeta.

Sve date izjave su dostupne ovdje  https://www.fip.org/publications?publicationCategory=42.