Alumni Farmaceutskog fakulteta dr.sci. Ermina Cilović Kozarević

Da Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli pruža široke mogućnosti zaposlenja, ali i akademskog i naučnog napredovanja potvrđuje i naš sljedeći alumni.
Danas vam s ponosom predstavljamo našu docenticu dr.sci. Erminu Cilović Kozarević.

Ermina Cilović Kozarević, je rođena 21.01.1984. godine u Tuzli. Osnovnu školu i Gimnaziju „Meša Selimović“ je završila u Tuzli. Farmaceutski fakultet je upisala u Sarajevu 2002. godine, a diplomirala 2007. godine. Prosjek ocjena tokom dodiplomskog studija je iznosio 8,86. Bila je stipendista JZU „Gradske apoteke Tuzla“, gdje je bila zaposlena od 2007- 2014. godine.

Učestvovala je na brojnim simpozijumima magistara farmacije u organizaciji kantonalne i federalne komore magistara farmacije te na svjetskom kongresu farmaceuta (FIP) u Amsterdamu 2012. godine.U junu 2008. godine je izabrana u zvanje asistenta na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli za UNO Farmakognozija. Postdiplomski studij na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, modul farmaceutske znanosti, upisuje 2008. godine koji odbranom magistarskog rada završava 2013. godine sa ostvarenom prosječnom ocjenom u toku postdiplomskog studija 9,16. Godine 2014. zapošljava se kao viši asistent za UNO „Farmakognozija“ na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli. Te godine upisuje i doktorski studij. Dobitnik je istraživačkih stipendija od strane Wus Austria i Fondacije za stipendiranje Republike Austrije OeAD, zahvaljujući kojima je boravila na Institutu za farmaceutske nauke, Univerziteta u Gracu. Dio svog eksperimentalnog rada doktorske disertacije obavila je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Doktorsku disertaciju nazivom „Ispitivanje fenolnih sastojaka i varijabilnosti hemijskog sastava etarskih ulja u odabranim biljnim vrstama rodova Inula, Pulicaria i Telekia“ odbranila je 2019. godine. U februaru 2020. godine izabrana je u zvanje docenta, i od tada učestvuje u izvođenju nastave na predmetima iz UNO „Farmakognozija“. Objavila je 18 publikacija i učestvovala u realizaciji tri projekta. Trenutno je voditelj projekta pod nazivom „Fitohemijsko ispitivanje i biološki efekti ekstrakata Pulicariae dysentericae“.

Aktivno govori, čita i piše engleski jezik, a služi se njemačkim jezikom. Udata je.