Svjetski dan farmaceuta – 25. septembar

Svjetski dan farmaceuta (25. septembar) obilježava osnivanje Internacionalne federacije farmaceuta (FIP) 1912. godine, a od 2009. se svake godine slavi na temu koju FIP odredi. Ovogodišnja tema je „Farmaceuti: Ispunjavanje globalnih zdravstvenih potreba“.

Tim povodom, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, u saradnji s Komorom magistara farmacije FBiH i Komorom magistara farmacije TK, organizuje druženje na Trgu slobode u Tuzli, 25.09. od 11:00 do 13:00 sati. Tamo ćemo s građanima razgovarati o farmaceutskoj struci, provoditi različita mjerenja (krvni pritisak, šećer u krvi, kvalitet kože, vitaminsko-mineralni status), dijeliti promotivne uzorke i provesti anketu o informisanosti građana o važnosti farmaceutske profesije.

Cilj je pokazati javnosti koliko farmaceuti doprinose zdravlju, ne samo kroz rad u apotekama, već i kao ključni članovi zdravstvenih timova. Farmaceuti obezbjeđuju pristup lijekovima, savjetuju o primarnoj zaštiti, pomažu u prevenciji bolesti, učestvuju u istraživanju novih lijekova i zdravstvenim kampanjama, te zagovaraju politike za bolje zdravstvene ishode.

Svjetski dan farmaceuta je prilika da se proslavi naš doprinos zdravlju širom svijeta i istakne potencijal za daljnji napredak u globalnoj zdravstvenoj zaštiti.